Making Sense. Intelligente Intuïtie.

Denken is gepromoveerd tot de toppositie in organisaties. Maar zal het op eigen kracht overleven in een onvoorspelbare en complexe omgeving waar “hoe we de dingen voorheen hebben gedaan” niet zal werken? Ons gevoel zegt: “Nee, niet helemaal”. Hoe zou het zijn om het te koppelen aan intuïtie en aan te voelen wat zich in de toekomst aandient? Wat als we het beste van twee werelden zouden combineren? Wij willen met dit artikel een brug slaan tussen ratio en intuïtie in het bedrijfsleven en zoals wij het noemen intelligente intuïtie.

Als The Board Whisperers streven wij ernaar organisaties te helpen een cultuur te bevorderen waarin nieuwe en expansieve denkpatronen worden gevoed. Waar mensen leren hoe dit te doen om samen te leren. Onze intentie is leiders en organisatie te helpen over te stappen naar een meer geïntegreerde werkstijl die routinematige interacties betekenisvol maakt, en daardoor een actieve cultuur creëert waarin iedereen participeert.

Zoals in de woorden van Peter Senge: “Een lerende organisatie creëert een gemeenschap waar het team samen leert en dezelfde visie deelt. Het creëert onderling verbonden denken zodat iedereen op dezelfde golflengte zit met vindingrijkheid, flexibiliteit, vermogen om vooruit te denken en te innoveren en zich aan te passen aan nieuwe systemen.” (1990).

Wat is intuïtie eigenlijk?

Intuïtie is een andere manier van weten. Volgens Bernstein (2005) is het weten zonder te weten hoe je het te weten bent gekomen. Het vermogen om iets instinctief te begrijpen, zonder de noodzaak van bewust redeneren. Afhankelijk van de situatie kan intuïtie direct of indirect tot je komen, via een van de vijf zintuigen, in dromen, dagdromen, denkprocessen, creatieve pogingen of door je drukke, logische geest tot rust te brengen. Intuïtie beschrijft een grote verscheidenheid aan manieren waarop je informatie krijgt zonder gebruik te maken van bekende logische of rationele processen. Sommigen beschrijven dit als een instinctief weten, een “in the zone” ervaring of een “Aha! Erlebnis”. Hoewel onze intuïtie misschien niet altijd de meest betrouwbare gegevensbron is, kunnen we onze intuïtieve vaardigheden ontwikkelen om het nut ervan te vergroten. Het beoefenen van deze vaardigheden helpt ons bij het identificeren, integreren, toepassen en beoordelen van onze intuïtieve ervaringen.

Intelligente Intuïtie

Het gebruik van intelligente intuïtie gaat gepaard met bewustwording. Aan de ene kant geven we betekenis met behulp van onze intuïtie, waarbij we de uitkomst controleren met onze intuïtie. Aan de andere kant doen we het tegenovergestelde: als we in de analytische of rationele ruimte zijn, stoppen we en voelen we of onze kijk op de situatie zinvol is. In ons werk met organisaties werken we met leiders die beide uiteinden van het spectrum gebruiken: voelen en denken. We spelen met polariteiten en verbinden ook linker- en rechterhersenhelft. Je hiervan bewust zijn en leren wanneer je welke kant moet gebruiken is waar het begint.

“Intelligente intuïtie helpt leiders een veilige ruimte te creëren voor kennis en emotionele uitwisseling.” – Daphne Laan & Sonja Wekema

We ontdekten dat intelligente intuïtie een evenwicht is tussen rede en emotie, aanvoelen, aanvoelen wat er gaande is. Door dit te doen kun je je afstemmen op wat zich in de toekomst aandient, in plaats van een voorspelling gebaseerd op het verleden. Voor ons is het een natuurlijke neiging om te vertalen wat zich onder de oppervlakte bevindt. Het is met andere woorden een sterk ontwikkeld aanvoelend vermogen.

Dit is in lijn met de kijk van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman op besluitvorming. Volgens hem nemen mensen in de meeste gevallen beslissingen op basis van hun eerste onderbuikgevoel. Zijn advies in deze situaties is: “Stel je intuïtie uit. Vertraag, slaap er een nachtje over en breek het probleem op in kleinere delen.” (2021).

“Je moet je onderbuik informeren en er vervolgens op vertrouwen.” – Daniel Kahneman

Hoe kun je kennis en intuïtie met elkaar verbinden?

Toen we The Board Whisperers lanceerden, wilden we een gezamenlijke visie ontwikkelen over hoe we bedraad zijn om anderen te adviseren vanuit een solide en gefundeerde basis. We stelden onszelf de vragen: hoe kijken we naar de wereld, naar organisaties en naar mensen? En wat is onze manier om dat te doen? Met de hulp van onze externe partner Owtcome onderzochten we onze persoonlijke en gecombineerde ‘algoritmes’ en merkten we dat we op een bijzondere manier zowel onze analytische geest als ons gevoel en onze intuïtie combineren.

In plaats van alleen te focussen op ons verstand of onze intuïtie, verbinden we ze afhankelijk van de situatie en noemen dat intellectuele intuïtie. Het combineren van kennis en ervaring is onze basis van intuïtie. Als je jezelf traint om deze twee kanten van de medaille te gebruiken, zal het gebruik van je intuïtieve intelligentie uiteindelijk je tweede natuur worden.

Dit is wat wij nuttig vonden om dit verder te ontwikkelen als een set vaardigheden:

1. Doelgericht geduld.
Breng je drukke, logische geest tot rust. Handel niet vanuit een plaats van controle maar accepteer dat dingen tijd nodig hebben om tot bloei te komen.

 2. Zoom in om uit te zoomen.
Door volledig in te zoomen en uit te zoomen, creëer je een grote tussenruimte die zinvol is.

 3. Speel met polariteiten.
Het leven is niet of-of. Als je ruimte laat voor beide polen, zal de oplossing die je vindt meer multidimensionaal zijn.

 4. Verbind de stippen, zichtbaar en onzichtbaar.
Iedereen heeft verschillende perspectieven, overtuigingen, waarden en wensen. Inzicht in die van jezelf en in die van de mensen om je heen, zal je helpen bewuster te worden en betere beslissingen te nemen.

 5. Verwacht het onverwachte.
Hoe meer je gewend bent om het onverwachte te verwachten en hoe meer je je kunt afstemmen op wat zich aandient, hoe meer je erop zult vertrouwen dat nuttige ‘dingen’ op je pad zullen verschijnen.

Zogenaamde synchroniciteiten begonnen zich voor te doen toen we begonnen samen te werken, vooral als we dicht bij onze hartgrondige missie blijven. Hoe meer je erop vertrouwt, hoe sterker je intuïtie zal zijn. Het zal diepe besluitvorming versnellen en versterken, waarbij je zowel de linker- als de rechterhersenhelft gebruikt en je hoofd met je hart verbindt.

Referenties

Inspiratie

Meer